Czechferrari.cz

elektronický magazín o Ferrari

homepage showroom magazín modely Facebook
Login:     Heslo:         registrace
 

CZECHFERRARI.CZ 2002-2017

CzechFerrari RSS

Menu

Novinky - akce

Anketa

Líbí se Vám Ferrari Purosangue?

Hlasů celkem: 18

Rodina serverů. Konec nudy!

Titulní stránka  >  Magazín  >  Formule 1  >  Grand Prix USA 2018

Grand Prix USA 2018

Jaroslav Hanus, datum vydání 21.10.2018

Kategorie: Formule 1

posta  poslat tento článek známému
Grand Prix USA 2018
NÁŠ TIP: Zkuste naši inzerci, naleznete tam Ferrari California! Mrkněte na naši inzerci přímo zde.

Kimi Raikkonen po skvělém a bezchybném výkonu vyhrál GP USA.



Termín
21.10.2018
Okruh
Circuit of The Americas, Austin
Počasí
jasno, sucho
Pole position
Lewis Hamilton
Vítěz
Kimi Räikkönen




Raikkonen zachránil Vettelovi v USA kůži a Vettel může „teoreticky“ bojovat o titul i v Mexiku. V kvalifikaci sice Kimi získal až třetí místo, ale díky extrémně přísné penalizaci Vettela (odsun o 3 místa na startu), mu patřilo druhé místo na startovním roštu. Start závodu se povedl Kimimu dokonale a v první zatáčce již vedl. Vettel odstartoval jen průměrně, v prvním kole dokázal předjet Ricciarda, který mu předjetí vzápětí oplatil a následně oba lehce kolidovali. Jak už to bývá smutnou tradicí, Vettel se roztočil a propadl až na patnácté místo. Je znepokojivé, že Vettel se dostal podobným stylem do kontaktu se soupeři i v Monze, Suzuce a pokaždé jeho auto ztratilo veškerou stabilitu a bylo prakticky po závodě. Vettel pak celý závod opět jen stahoval místo, aby bojoval s Hamiltonem o vítězství. Raikkonen se naštěstí nenechal rozhodit strategickými hrami Mercedesu s Hamiltonem, pokud mohl tak pomohl Vettelovi svým konečně efektivním blokováním Hamiltona a jinak jezdil jedno rychlé kolo za druhým. Když pak v závěru závodu Kimimu pomáhal i druhý Verstappen, mohli jsme slavit vítězství Kimiho ve velké ceně. Vettel se v závěru propracoval přes Bottase a dojel do cíle za třetím Hamiltonem.





Průběžné bodové hodnocení jezdců: Mercedes 563 bodů, Ferrari 497, Red Bull Racing TAG Heuer 337, Renault 106, Haas Ferrari 86, McLaren Renault 58, Force India Mercedes 48, Scuderia Toro Rosso Honda 30, Sauber Ferrari 27, Williams Mercedes 7.

Průběžné bodové hodnocení týmů: Lewis Hamilton 346 bodů, Sebastian Vettel 276, Kimi Räikkönen 221, Valtteri Bottas 217, Max Verstappen 191, Daniel Ricciardo 146, Nico Hulkenberg 61, Kevin Magnussen 55, Sergio Perez 54, Esteban Ocon 53, Fernando Alonso 50, Carlos Sainz 45, Romain Grosjean 31, Pierre Gasly 28, Charles Leclerc 21, Stoffel Vandoorne 8, Lance Stroll 6, Marcus Ericsson 6, Brendon Hartley 2, Sergey Sirotkin 1.




Nashledanou za 7 dnů v Mexiku...



V minulých letech to při GP USA vypadalo takto:

2017 - Ferrari zlepšení výkonnosti ukázalo v kvalifikaci, kde byl Vettel druhý a Raikkonen pátý. Do závodu skvěle odstartoval Vettel, který předjel Hamiltona a ujal se vedení. To mu bohužel nevydrželo dlouho a Hamilton si vzal vedení zpět. Vettel se ještě pokoušel zabojoval ostřejší strategií, ale Hamiltona neohrozil. Již se zdálo, že třetí dojede Raikkonen, ale v posledním kole jej předjel Verstappen a protože to nebylo úplně čisté předjetí, komisaři jej následně potrestali. Verstappen musel proto přepustit Raikkonenovi svou třetí pozici na pódium.
2016 - Trápení Ferrari nemělo konce ani v další GP této sezóny, kterou hostil americký Austin. I v závodě bylo patrné, že Ferrari tahá za kratší konec provazu. Verstappen celkem jednoduše předjel Vettela i Raikkonena. A když mohlo Ferrari těžit alespoň z výpadku Verstappena došlo i na odstoupení jednoho z rudých vozů. Raikkonen vyjel z boxů aniž by měl řádně uchycena všechna kola a hned na výjezdu musel své auto odstavit. Vettel si jel hlavně v druhé půlce závod sám pro sebe. Na první trojku nestačil a za ním bylo také pusto, mohl si tak dovolit dojet těsně před koncem závodu pro novou sadu pneumatik, se kterou následně zajel nejrychlejší kolo závodu.
2013 - V kvalifikaci do Q3 nepostoupil Massa, který zajel jen patnáctý čas a šestý Alonso tak alespoň trochu zachraňoval čest týmu. Samotný závod po bezchybném startu v podání Sebastiana Vettela byl dlouho velmi nudný, který zachraňovalo jen pár soubojů, které se odehrály na trati. Pozitivní bylo, že se Alonso dokázal posunout na pátou pozici a tuto v závěru i uhájit. Negativní bylo, že Massa nedokázal získat ani jeden bod.
2012 - Návrat na závodní půdu do USA nepřinesl Scuderii Ferrari mnoho dobrého. Ferrari opět nedokázalo zrychlit svůj vůz a tak musel Fernando Alonso opět bojovat ze zadních pozic. V trénincích to i v Austinu nevypadalo až tak zle, ale plná pravda se projevila v kvalifikaci. Alonso stačil pouze na deváté místo. K sedmé startovní pozici mu pomohl Grosjean a pak také jeho týmový kolega Massa, kterému záměrně vyměnili převodovku, aby mohl Alonso startoval z čistější strany tratě. Oběť, kterou poskytl Massa se vyplatila, protože Alonso se hned v úvodu závodu dostal na čtvrté místo. Když ze závodu odstoupil do té doby třetí Webber, obsadil Alonso bronzovou pozici, kterou už do konce závodu nepustil. Vedoucí duo Vettel – Hamilton jezdil jinou ligu než Alonso, svědčí i tom i tragická ztráta Fernanda v cíli. Massa dojel jen těsně za Alonsem.
2007 - Ani GP USA nepřinesla pronikavé zlepšení do výsledků Ferrari, ale abychom nebyli nespravedliví, zas tak špatné to nebylo, třetí a čtvrté místo se počítá a je za něj stále slušných 11 bodů. Nezměnil se ani vítěz, kterým se stal opět Hamilton. Tentokrát se do závodu nezapojil safety car a hned byl na trati „klid“. Nezapojil se ani Robert Kubica, který dostal preventivní lékařský zákaz a proto ho nahradil Sebastian Vettel, který svou příležitost naplno využil a vybojoval si svůj první bod v F1.







POSTAVENÍ NA STARTU

1/ L. Hamilton

2/ K. Räikkönen
3/ V. Bottas

4/ D. Ricciardo
5/ S. Vettel

6/ E. Ocon
7/ N. Hulkenberg

8/ R. Grosjean
9/ Ch. Leclerc

10/ S. Perez
11/ C. Sainz

12/ K. Magnussen
13/ M. Verstappen

14/ F. Alonso
15/ S. Sirotkin

16/ L. Stroll
17/ M. Ericsson

18/ S. Vandoorne
19/ P. Gasly

20/ B. Hartley


PRŮBĚH ZÁVODU




START Räikkönen – skvěle
1
Raikkonen - Hamilton

Alonso – Stroll – kolize

Alonso - out, Grosjean – out

Vettel – Ricciardo

Vettel – Ricciardo – kolize

Räikkönen – Hamilton – Bottas – 15. Vettel

Vettel – Hartley

Vettel – Sirotkin

Vettel – Magnussen

Vettel – Pérez

Vettel – Ocon

Ricciardo – out

Virtual safety car

Hamilton – pit

Restart

Vettel – Hülkenberg

Räikkönen – Hamilton – 5. Vettel

Räikkönen – pit

Hamilton – Vettel – Räikkönen

Vettel – pit

Hamilton – pit

Räikkönen – Verstappen – Hamilton – Bottas – Vettel

Vettel – Bottas


CÍL Räikkönen - Verstappen - Hamilton - Vettel - Bottas - Hulkenberg - Sainz - Ocon - Magnussen - Perez - Hartley - Ericsson - Vandoorne - Gasly - Sirotkin - Stroll




Související články

Hodnocení článku

-2 -1 0 1 2 Kliknutím na obrázek provedete hlasování

Diskuze k článku

prozatím nejsou žádné příspěvky


© 2002 CzechFerrari.cz | This website has no affiliation with Ferrari S.p.A., Scuderia Ferrari or what so ever. All copyrights, trademarks and logos belongs to their respective owners