Czechferrari.cz

elektronický magazín o Ferrari

homepage showroom magazín modely Facebook
Login:     Heslo:         registrace
 

CZECHFERRARI.CZ 2002-2017

CzechFerrari RSS

Menu

Novinky - akce

Anketa

Líbí se Vám Ferrari Purosangue?

Hlasů celkem: 18

Rodina serverů. Konec nudy!

Titulní stránka  >  Magazín  >  Jiné  >  Shell Track Lab - pojízdná laboratoř

Shell Track Lab - pojízdná laboratoř

Jaroslav Hanus, datum vydání 24.9.2009

Kategorie: Jiné

posta  poslat tento článek známému
Shell Track Lab - pojízdná laboratoř
NÁŠ TIP: Zkuste naši inzerci, naleznete tam Ferrari California! Mrkněte na naši inzerci přímo zde.

V rámci akce Ferrari Racing Days jsme navštívili kamión Shell Track Lab, kde se při závodech provádí analýza používaných paliv a maziv.



Shell úzce spolupracuje s Ferrari ve Formuli 1 i dalších soutěžích. Základem všech závodních paliv je 100oktanový benzin V-Power Racing (ve vytrvalostních závodech Le Mans je to V-Power Diesel používaný Audi). Ferrari 430 Challenge jezdí přímo na V-Power, monoposty Formule 1 mají palivo vyvinuté na míru požadavkům konstruktérů a jezdců. Speciální paliva se ale liší jen v detailech, i formule je schopna provozu na V-Power Racing. Celkem má Shell pro potřeby Ferrari vyčleněno kolem 50 zaměstnanců.

Během závodního víkendu se v laboratoři průběžně testují vzorky paliva a maziv, průměrně laboratoří projde zhruba 40 vzorků. U paliva se především ověřuje, zda dosahuje požadovaných vlastností a zda vyhovuje profilu schválenému FIA. Automobilová federace může kdykoliv během víkendu odebrat vlastní vzorek a podrobit ho analýze. V případě odchylek pak hrozí diskvalifikace týmu.

Maziva se testují mimo jiné na přítomnost deseti kovů. Z jejich množství v oleji inženýři usuzují stav a opotřebení motoru a dalších agregátů.

Jak probíhá vývoj paliva pro Formuli 1?

Palivo pro Formuli 1 týmu Ferrari je vytvořeno na bázi Shell V-Power a je vyvíjeno v rámci požadavků FIA na chemické a fyzikální vlastnosti. Pravidla také určují například podíl bioložky, zakázané příměsi apod. Podle požadavků Ferrari Shell pomocí počítačových simulací upraví složení paliva. Následuje motorový test a pokud nové palivo vyhoví původním požadavkům, je odzkoušeno přímo v monopostu.

Na jednu sezónu Shell s ohledem na rozdílné podmínky na okruzích vytváří různé typy paliv. Přesný počet je utajován, je jich více než jeden a méně než deset. Pro jeden závodní víkend je ale z technických důvodů možné použít jen jeden typ paliva. V případě změny by totiž bylo nutné vyčistit celou palivovou soustavu, jinak dojde k promíchání benzinu a změně jeho vlastností.

Poznatky získané při vývoji závodních paliv se následně přenášejí i do oblasti produkčních aut. Jedním z hlavních požadavků FIA je, aby paliva pro závodní vozy představovala budoucí generaci paliv pro běžné automobily.

Inženýři se také zaměřují na vývoj benzinu nazvaného Historic Racing Fuel. Ten je určen pro závody historických vozů, které zpravidla vyžadují olovnatý benzin. Použití olova je v dnešní době i pro závody zakázáno, do paliva pro veterány je tak nutné přidávat příměsi, které navzdory tomu zaručí optimální chování motoru.

Autor: Lukáš Vaverka

Související články

Hodnocení článku

-2 -1 0 1 2 Kliknutím na obrázek provedete hlasování

Diskuze k článku

prozatím nejsou žádné příspěvky


© 2002 CzechFerrari.cz | This website has no affiliation with Ferrari S.p.A., Scuderia Ferrari or what so ever. All copyrights, trademarks and logos belongs to their respective owners