Czechferrari.cz

elektronický magazín o Ferrari

homepage showroom magazín modely Facebook
Login:     Heslo:         registrace
 

CZECHFERRARI.CZ 2002-2017

CzechFerrari RSS

Menu

Novinky - akce

Anketa

Líbí se Vám Ferrari Purosangue?

Hlasů celkem: 18

Rodina serverů. Konec nudy!

Titulní stránka  >  Magazín  >  Formule 1  >  Grand Prix Hungary 2013

Grand Prix Hungary 2013

Jaroslav Hanus, datum vydání 28.7.2013

Kategorie: Formule 1

posta  poslat tento článek známému
Grand Prix Hungary 2013
NÁŠ TIP: Zkuste naši inzerci, naleznete tam Ferrari California! Mrkněte na naši inzerci přímo zde.

Odjetou GP Maďarska se letošní sezóna přehoupla do své druhé poloviny a opět nám ukázala nepříjemné zjištění. Scuderia Ferrari na svou konkurenci nestačí.



Termín
29. 7. 2013
Okruh
Hungaroring
Počasí
horko, jasno
Pole position
Lewis Hamilton
Vítěz
Lewis Hamilton




Byly doby, kdy Scuderie Ferrari s Michaelem Schumacher dokázala již v Maďarsku pro Michaela získat mistrovský titul. To v současné době abychom byli rádi, když se Alonso dostane na stupně vítězů a to rozhodně nikoho z týmu ani z fanoušků těšit nemůže. Věřme, že pro úspěch dělá tým maximum možného a že ani dnešní neúspěch nezlomí týmového ducha a touhu po obratu.

Na startu si kromě Massy konečně dobře počínal i Alonso a ihned se o trochu posunuli vpřed. Ještě v prvním kole si zkomplikoval život Massa kolizí s Rosbergem, ale naštěstí mohl Massa pokračovat dále a na jeho tempu se poničený přední spoilere moc neprojevil. Alonso zajel velmi nenápadný závod, když dokázal těžit pouze s problémů ostatních, nebo ze vzájemných bojů ostatních (které je značně brzdily), jinak se vlastním přičiněním nezapsal do historie této velké ceny ničím zajímavým. Je jistě nutné ocenit jej, že se dokázal ubránit Grosjeanovi, ale to je od našeho hlavního zástupce v boji o titul trochu málo. Massa výměnou předního spoileru mnoho neztratil, ale přesto bylo znát, že nedokáže držet tempo nejrychlejší skupiny. Závod vyhrál Hamilton před Raikkonenem a naštvaným Vettelem. Alonso dojel pátý a Massa osmý.





Průběžné bodové hodnocení jezdců: Sebastian Vettel 172 bodů,Kimi Räikkönen 134, Fernando Alonso 133, Lewis Hamilton 124, Mark Webber 105, Nico Rosberg 84, Felipe Massa 61, Romain Grosjean 49, Jenson Button 39, Paul di Resta 36, Adrian Sutil 23, Sergio Perez 18, Jean-Eric Vergne 13, Daniel Ricciardo 11, Nico Hulkenberg 7, Pastor Maldonado 1.

Průběžné bodové hodnocení týmů: Red Bull Racing-Renault 277 bodů, Mercedes 208, Ferrari 194, Lotus-Renault 183, Force India-Mercedes 59, McLaren-Mercedes 57, STR-Ferrari 24, Sauber-Ferrari 7, Williams-Renault 1.




Nashledanou za 4 týdny v Belgii ...



V minulých letech to v Maďarsku vypadalo takto:

2012 - V Maďarsku už od pátku průběžně pršelo, ale na kvalifikaci a závod bylo sucho. Meteorologové předvídali na závěr závodu déšť s 90% pravděpodobností a i tentokrát naplnili svou pověst, déšť nepřišel. Kvalifikaci vyhrál Hamilton a moc se nedařilo jezdcům Scuderie Ferrari, když Alonso byl šestý a Massa v závěsu sedmý. Na startu závodu měl problémy Schumacher a proto se musela startovní procedura opakovat. Obě Ferrari odjela průměrně. Pro Alonsa bylo zásadní, že v druhé zatáčce dokázal předjet Raikkonena. 69 kol závodu přineslo veskrze nudnou podívanou, která se určitě více líbila fanouškům týmů McLaren a Lotus než nám. Ani u Redbullu na tom nebyli kdovíjak výtečně, protože přes strategii více zastávek v boxech nedokázali vystoupat v pořadí dostatečně vysoko. Vyhrál Hamilton (podruhé v této sezóně) před Raikkonenem a Grosjeanem. Z pohledu souboje o titul bylo zásadní, že pátého Alonsa porazil jen o jednu pozici Vettel (4.), zatímco průběžně druhý Webber dojel až osmý a na Alonsa ztratil cenné body. Pár bodů do týmové kasy přivezl i Felipe Massa, který ani zde moc nezářil a dojel devátý.

2011 - Proměnlivé počasí nad Hungaroringem přineslo nejen proměnlivý povrch tratě, ale i proměnlivou výkonnost vozů a hlavně jezdců Ferrari. Fernando Alonso i Felipe Massa udělali až moc chyb na to, aby mohli slavit. Jejich rychlost přitom nebyla vůbec špatná, chyběl však konzistentní a bezchybný výkon. Ten předvedl vítěz Jenson Button. Soustředěný výkon, byť ne bezchybný, ukázal i druhý Vettel. Třetí Alonso se nedokázal pořádně kvalifikovat, což by při nedělním počasí nebyl až takový problém, větší problém byly ale jeho výlety mimo trať, když k tomu přičteme i poněkud podivnou pneumatikovou strategii, je vlastně malý zázrak jak dokázal držet krok s vedoucím duem. Felipe Massa doplatil zejména na svou neschopnost předjíždět jezdce před sebou, protože když měl volno jezdil časy, které byly opravdu skvělé. Ve výsledku to bylo jen šesté místo.

2010 - Jestliže jsme si po GP Německa 2010 mysleli, že i v Maďarsku budou oba vozy Ferrari s velkým náskokem vepředu, mýlili jsme se. Red Bull byl nedosažitelný a jeho kvalifikační výsledek byl doslova strašidelný! O to překvapivějším způsobem se odvíjel závod. Na startu byl Fernando Alonso k Vettelovi i Webberovi milosrdný. Od hrozícího spánku všechny přihlížející zachránil až výjezd safety caru, který přinesl off roadovou vložku Vettela na nájezdu do boxů, Webbera, který zůstal na trati, srážku Kubici a Sutila, létající Rosbergovo pravé zadní kolo, nebo prohození pořadí Hamilton – Massa. Vettel se také zlobil na všechny – dostal penalizaci za nedodržování odstupu za safety carem. Ať už v tom byl úmysl poskytnout výhodu Webberovi (týmová režie) nebo ne, bylo jasné, že ty 2+3 vteřiny co takto získal Webber nakonec v souboji Webber – Alonso nerozhodly. Webber si byl schopný najet sám dostatečný náskok, aby absolvoval zastávku boxech a vrátil se na trať opět na prvním místě. Webber si dojel pro zasloužené vítězství. Dlouho se pak mluvilo i o způsobu, jakým Michael Schumacher bránil svou pozici před rychlejším Rubensem Barrichellem. Schumacher Rubensovi asi až moc tvrdě ukázal čeho byl jako týmová dvojka po ty léta co byl královsky placen z rozpočtu Scuderie Ferrari ušetřen. Škoda, že tehdy Rubensovi nikdo nedal tento radiový pokyn: pokud se bojíš předjíždět a tvrdě bojovat, tak si do formule nesedej. Rozuměl jsi tomuto pokynu?

2009 - Felipe měl v sobotní kvalifikaci obrovskou smůlu, ale takové události se v životě i v motorsportu stávají. Sledovat hrozivě vypadající náraz skoro jeden kilogram těžké součástky do jeho helmy a následné tvrdé zastavení o bariéru z pneumatik, bylo strašidelné, stejně tak následné zdlouhavé vyprošťování a ošetřování. Na startu závodu se opět projevila výhoda vozů se systémem KERS. V roli nejostřejších hochů startovní rovinky a první zatáčky převzali Hamilton s Raikkonenem. Raikkonen pak ještě za první zatáčkou musel Vettelovi vysvětlit, kdo že si tu bude jako první volit stopu, ale poté se již uklidnil a vydal se vstříc druhému místu v cíli. V kvalifikaci nejrychlejší Alonso musel čelit nejdříve špatnému palivovému čerpadlu a později i špatně uchycené pravé přední pneumatice, která jej dokonce i opustila. Již při předchozí velké ceně ukázal Hamilton, že je s ním opět potřeba počítat. V této velké ceně dotáhl svou snahu do úspěšného konce a poprvé v roce 2009 zvítězil. Pro fanoušky Ferrari muselo být zklamání, že Raikkonen Hamiltona nepředstihl, ale jeho druhé místo bylo do té doby nejlepším umístění Ferrari v sezóně 2009.

2008 - horko nad Hungaroringem dávalo naději, že Ferrari opět promluví do bojů o vítězství. A ji od první zatáčky bylo jasno, že by to mohlo povést i v roce 2008. Když se pak ještě Hamilton kulhal do boxů s defektem pneumatiky, zdálo se, že to nemůže dopadnou lépe. Pár kol před cílem se ale z vozu Felipeho Massy zvedl obláček dýmu a bylo po nadějích. Kimi Raikkonen byl celý závod zablokován v hloubi pole a proto působilo jako malý zázrak pokoření Alonsa v boxech, díky kterému byl Raikkonen v cíli alespoň třetí. Hamilton byl po problémech s pneumatikou až v daleko za Kovalainenem a to byl také důvod, proč si Kovalainen mohl dovolit poprvé vyhrát.

2007 - závod zajímavý hlavně pro fanoušky McLarenu, neboť v Maďarsku otevřeně propukla válka mezi Hamiltonem a Alonsem. V této GP toho Ferrari ještě nedokázalo využít, ale proces porážky Mclarenu byl nezadržitelně nastartován. Alonso za zdržování Hamiltona (který odmítl týmový příkaz regulující kvalifikační strategii) v boxech přišel o pět míst na startu a McLaren o případně získané body. V závodě se toho mnoho nestalo, potěšil posun Raikkonena na druhou příčku v cíli. Massa startoval až z čtrnácté příčky a na podobně nelichotivé pozici i závod dokončil.

2006 - i tento rok bylo v Maďarsku velmi dusno. Nejdříve dostal Alonso trest za své domnění, že před ním všichni musí uhýbat, a když ne tak je bude beztrestně vytlačovat z tratě a brzdit před nimi. Den na to po vyvěšení červené vlajky pro incident v úplně jiné části tratě, Alonso blokoval Kubicu a dokázal nachytat Michaela Schumacher, který jej předjel, v tom okamžiku také zrychlil a v pohodě dojel do boxů. Politicky korektní komisaři samozřejmě museli udělit Michaelovi také trest a samozřejmě úplně stejný jako dostal Alonso. To že byly oba prohřešky absolutně nesrovnatelné nikoho nezajímalo. S příchodem závodu se dostavil déšť. Massa hned prokazoval svou neschopnost rychlé jízdy na vodě. Alonso se dostal před Schumachera již ve čtvrtém kole. Zanedlouho přišel i Schumacherovo souboj s Fisichellou, po kterém skončil Michael bez předního spoileru. V půlce závodu vypadl Raikkonen a po dobu odklízení trosek byl na trati Safety car. Po restartu závodu udělal Schumacher hodiny, což ho donutilo zkusit stíhací jízdou urvat alespoň nějaké body. To již ale nevydržely jeho pneumatiky ani tlumiče jeho vozu a pár kol před cílem musel ze závodu odstoupit. Jedině díky diskvalifikaci debutanta Kubici získal jeden bod.

2005 - Ferrari opět dokázalo překvapit, resp. překvapil Bridgestone tím, že postavil novou pneumatiku a ona fungovala. Sice jen cca 30 kol, ale fungovala. Kvalifikační zápletka - Schumacherovo překvapení s pole postition, postavení Raikkonena před Alonsem a Alonsova chyba v poslední zatáčce, kvůli které startoval až z šestého místa.. Turbulentní první kolo s destrukcí obou Red Bullů a předků vozů Rubense a Fernanda Alonsa. Hezký souboj Kimiho a Michaela v první třetině závodu. Na přímý souboj celé trojky Schumacher-Raikkonen-Alonso nedošlo, ale v této fázi sezóny se stalo asi to nejlepší co mohlo. Michael a hlavně Kimi se opět dotáhli do užšího kontaktu za Fernanda. O co byl horší Barrichellův výkon na trati o to výřečnější byl v zákulisí ...bohužel ... slova o rodině nahradila slova o Michaelovi kterému všechno projde a má vždy pravdu.

2004 - velká cena ve které získalo duo Schumacher a Barrichello pro Ferrari 14. Pohár konstruktérů. Schumacher se i díky svému pole position a vítězství připravil půdu pro mistrovský matchball v následující velké ceně Belgie. Vše jistil Barrichello – druhé místo v kvalifikaci i závodě.

2003 - krize…… ano jak jinak označit další mizerný závod s jedním bodem pro Michaela Schumachera a s kolem ztráty na v tomto závodě bezkonkurenčního Fernanda Alonsa, který poprvé ve své kariéře zvítězil. Rubens Barrichello předvedl v nájezdu do první zatáčky leteckou show poté co mu upadlo jedno ze zadních kol. Naštěstí přestál svou nehodu bez zranění. Perličky: Frentzen vyrazil do sobotní kvalifikace s stranově prohozenými pneumatikami. F.Alonso nechtěně strčil do jedné z F1-babe, která se pak tvářila…. no těžko popsat něco mezi citrónem a vraždícím maniakem. Minardi absolvovalo již svůj 300 GP.

2002 - 12. pohár konstruktérů putoval po závodě do Maranella. Dva závody před Maďarskem se slavil titul mezi jezdci pro Schumachera. Rubens Barrichello vyhrál a zároveň se dostal na druhé místo v hodnocení jezdců. Nejrychlejší kolo zajel Michael Schumacher a v cíli byl druhý. Celý víkend dominovali oba jezdci Ferrari a ostatní byli v roli statistů. Od začátku sezóny získala stáj Ferrari již 5. double. Michael Schumacher byl pokaždé na stupních vítězů (nejhůře 3. v GP Malajsie).

2001 - Michael ukončil trápení všech svých konkurentů. Vyhrál kvalifikaci i závod a zajistil si tak svůj čtvrtý titul mistra světa a z toho druhý pro Ferrari. Barrichello byl třetí za druhým Coulthardem.

2000 - pole position získal Michael Schumacher, ale již za první zatáčku měl před sebou Häkkinena, který jej před sebe již do konce závodu nepustil. Barrichello dojel čtvrtý.





POSTAVENÍ NA STARTU

1/ L. Hamilton

2/ S. Vettel
3/ R. Grosjean

4/ N. Rosberg
5/ F. Alonso

6/ K. Räikkönen
7/ F. Massa

8/ D. Ricciardo
9/ S. Perez

10/ M Webber
11/ A. Sutil

12/ N. Hulkenberg
13/ J. Button

14/ J-E. Vergne
15/ P. Maldonado

16/ V. Bottas
17/ E. Gutierrez

18/ P. di Resta
19/ Ch. Pic

20/ G. van der Garde
21/ J. Bianchi

22/ M. Chilton


PRŮBĚH ZÁVODU




START Alonso i Massa velmi pěkný start
1
Rosberg - mimo trať
1
Rosberg - Massa - kolize
1
Hamilton - Vettel - Grosjean - Alonso - Massa - Raikkonen
9
Hamilton - pit
11
Massa - pit
12
Alonso - pit
20
Sutil - out
20
Webber - Hamilton - Button - Vettel - Grosjean - Alonso
23
WEbber - pit
24
Vettel - Grosjean
24
Button - Grosejan - kolize
24
Alonso - Button
25
Grosjean - pit
29
Gutierez - out
31
Button - Massa
31
Hamilton, Massa - pit
34
Alonso, Vettel - pit
45
Bottas - out
48
Alonso, Massa - pit
58
Hamilton - Webber - Raikkonen - Vettel - Alonso


CÍL Hamilton - Räikkönen - Vettel - Webber - Alonso - Grosjean - Button - Massa - Perez - Maldonado - Hulkenberg - Vergne - Ricciardo - van der Garde - Pic - Bianchi - Chilton - di Resta - Rosberg




Související články

Hodnocení článku

-2 -1 0 1 2 Kliknutím na obrázek provedete hlasování

Diskuze k článku

prozatím nejsou žádné příspěvky


© 2002 CzechFerrari.cz | This website has no affiliation with Ferrari S.p.A., Scuderia Ferrari or what so ever. All copyrights, trademarks and logos belongs to their respective owners